Moja linija nokta

субота, 22. јануар 2011.

ZDRAVI NOKTI

Tokom rada pri kontaktu sa predmetima dolazi do mehaničkog oštećenja nokta, a pri kontaktima sa agresivnim hemiskim sredstvima ( deterdženti, sredstva za čišćenje i sl.) dolazi do hemiskog oštećenja nokta, pri čemu nokti pucaju i listaju se . Svakodnevne aktivnosti ne možete izbeći pa zato negujte nokte, izbegavajte upotrebu makazica već nokat oblikujte turpijicom. Potrebne su vam 3 turpijice : oštra, srednje oštra i jedna sasvim mekana za poliranje nokta.
Da bi nokat izgledao lepo morate obratiti pažnju na zanoktice, mažite ih sredstvom za omekšavanje i drvenim šiljkom skinite sa noktne ploče ili ih jednostavno blagim pokretima gurnite prema korenu nokta. Jednom nedeljno napravite kupku za nokte od maslinovog ulja, zagrejte ulje u manjoj posudici sklonite sa vatre i držite nokte desteak minuta , nemojte ih odmah oprati vodom i sapunom već ih ispolirajte mekanom krpom.
Veličina , oblik i čvrstoća nokta je genetski određena ali na njihov izgled kao što smo rekli imaju uticaja spoljašnji faktori kao i to da nokat nekada pokazuje i unutrašnje bolesti kao što su plućne bolesti, malokrvnost ili nedostatak neke grupe vitamina u organizmu. Za zdrav izgled nokta potrebno je u organizam unositi namirnice bogate vitaminima iz B grupe, ako ne unosite dovoljno hrane kao što su banane, belo meso, pasulj , grašak,zeleno povrće jednostavno kupite u apoteci vitamine B kompleksa u tabletama.

Нема коментара:

Постави коментар